15 keer Beeldig Lommel: een blik achter de schermen

Op 14 en 15 juni 2025 blaast Beeldig Lommel 15 kaarsjes uit. Wat ooit begon als een kleinschalig evenement, groeide uit tot het grootste levende standbeeldenfestival van Europa. Tijdens deze feesteditie verwelkomt Lommel bijna 300 artiesten uit 17 landen. Reden genoeg om één van de vaste waarden van het festival in de kijker te zetten: de Portugese artieste Maria Silva.

De historie van Beeldig Lommel

Wat ooit begon als een spontane ingeving, is vandaag uitgegroeid tot een van de meest geliefde festivals van Europa. 15 edities geleden ontstond het idee voor Beeldig Lommel tijdens een ander zomerevenement 'de Dag van het Zand' (intussen Bal Final). Enkele levende standbeelden werden toen geboekt als extra entertainment, maar de reacties van het publiek waren zó enthousiast, dat meteen het zaadje werd geplant voor een volledig nieuw concept: een festival gewijd aan levende standbeelden.

De allereerste editie startte bescheiden, met amper 40 levende beelden. Vandaag is dat aantal meer dan verdubbeld en aangevuld met tientallen mobiele acts, muziekgroepen en kinderbeelden. Beeldig Lommel mag zich dat ook het grootste Europese levende standbeelden festival noemen.

Meer over Beeldig Lommel

Een kunstvorm van pure toewijding

De Portugese artieste Maria Silva is geen gewone levende standbeeldartieste. Ze staat tijdens haar acts drie uur lang volledig stil; zonder reactie, zonder beweging, zonder pauze. “Ik zie mezelf eerder als een levende sculptuur dan een interactief standbeeld,” vertelt ze. “Voor mij draait het om totale focus en wilskracht. Geen opleiding, geen trucjes, gewoon blijven staan. Koppigheid helpt (lacht).”

De weg naar levend standbeeld worden

Levend standbeeld zijn is geen alledaagse bezigheid. Maria vertelt hoe ze in de wereld van levende beelden verzeild geraakt is. "Dat was in 2002, tijdens mijn studie Beeldende Kunst. Aan de universiteit ronselden ze deelnemers voor het levende beeldenfestival van Espinho. Ik had geen idee wat ik kon verwachten en had nooit een training gevolgd, maar was meteen gefascineerd en besloot spontaan mee te doen. Het zakgeld dat ik ermee verdiende, was een mooi extraatje als student."

Creatief tot in de vezels

Maria’s acts zijn tot in detail uitgewerkt. Ze bedenkt jarenlang aan concepten, laat kostuums op maat maken, verzamelt rekwisieten en schildert zelf elk detail. “Soms komt een idee pas na jaren tot leven. Ik werk gemiddeld één nieuwe act uit om de één à twee jaar. Liever één sterke performance dan meerdere half afgewerkte. Kwaliteit boven kwantiteit.”

Ook haar optredens in de kerk tijdens vorige edities maakten indruk. Tussen authentieke beelden bracht zij haar stille performance tot leven, zó overtuigend dat je je écht moest focussen om te zien wie nu wel of niet een pop was.

Geen competitie, wél verbinding

Wat Beeldig Lommel volgens haar zo bijzonder maakt? “De sfeer. Geen competitie, geen prijzen, enkel artiesten die hun passie delen. Dat creëert een warme, familiale sfeer. Ik mag hier helemaal mezelf zijn, hoe ‘gek’ dat ook is (lacht).”

Bij veel levende standbeelden festivals is het de gewoonte dat er een stemming gebeurt door een vak- en publieksjury, waarna enkele prijzen uitgereikt worden. Beeldig Lommel kiest hier bewust niet voor omdat elk beeld zijn eigen kracht en stijl heeft, en daarom niet te vergelijken is. Vergelijken zou tekortdoen aan de diversiteit van het festival.

Nieuw dit jaar: 'From my balcony'

Tijdens deze jubileumeditie keert Maria terug met een gloednieuwe act: ‘From my balcony’. Geen kerk dit keer, maar een balkon van waaruit zij het publiek zal observeren. “Mijn acts draaien om stilte, niet om interactie. Je herkent mij als degene die geen pauze neemt,” knipoogt ze.

Benieuwd naar Maria Silva’s nieuwste act? Kom haar, en honderden andere internationale acts, bewonderen op Beeldig Lommel op 14 en 15 juni. 

Laatst aangepast op: 02-06-2025 om 07:47