Maak de enige echte Lommel koffie

De lekkere Lommel koffie heeft als hoofdbestanddelen de Klotsenbosjenever en -likeur. In de fles Lommel Koffie zijn alle ingrediënten perfect in balans. Maak het helemaal Lommels door het te serveren met een typisch Lommels product; zoals een Lommels zandkoekje, een stukje Lommelse Saharataart, of een Lommelse praline.

Het geheim van de Lommel koffie ...

Benodigdheden voor één glas:

  • Koffielikeur Lommel koffie (verkrijgbaar bij Visit Lommel)
  • Hete, vers gezette koffie
  • Doorzichtig hoog koffieglas
  • Cacaopoeder
  • Extra: een sjabloon met de letter L uitgesneden

Zo ga je te werk:

  1. Schenk 80 ml likeur in een doorzichtig hoog koffieglas.
  2. Voeg hete, vers gezette koffie toe en meng het.
  3. Werk af met een royale laag verse, ongesuikerde room.
  4. Als extra touch: strooi met behulp van de "L"-sjabloon een lichte laag cacaopoeder over de room.

Smullen maar!

Ontstaan van de Lommel koffie

De ontwikkeling van de Lommel koffie was een eerste initiatief in het kader van de culinaire acties binnen het project "Tafelen in Vlaanderen”. De kandidaten dienden voor hun presentatie een glas uit het glasblazersatelier van GlazenHuis te gebruiken én als één van de basis ingrediënten de Klotsenbos*jenever. Een jury, samengesteld uit een delegatie van het schepencollege en een publieksjury van 12 geïnteresseerde inwoners, kwam samen op 15 november 2008 en gaf de voorkeur aan de koffiepresentatie van Danny Smits, eigenaar van Hotel-Taverne-Restaurant Lommel Broek. Hij presenteerde een bijzondere combinatie van koffie met jenever, likeuren en verse room. 

*Klotsenbos

Klotsenbos, of ook wel Vlier Sambucus genoemd, is de plaatselijke naam voor een vlierbesstruik. Het is een veelzijdige struik of kleine boom met een onregelmatige kroon en gegroefde schors. Hij gedijt op vrijwel alle bodems en heeft weinig licht nodig. In het bloeiseizoen vormt hij rijkelijk geurende, crèmewitte bloemtrossen, gevolgd door glanzend zwarte vruchten van 5 tot 7 mm in doorsnee. 

Klotsenbos is de plaatselijke naam voor een vlierbesstruik

Van de bloemen en bessen worden nog steeds heerlijke wijnen, likeuren, jam, siropen en thee gemaakt, rijk aan vitamine C. De bloemen en de schors worden gebruikt als middel tegen hoest en als laxeermiddel. Uit verschillende delen van de struik worden kleurstoffen gewonnen. Het zachte merg wordt door botanisten gebruikt, en het harde, geelwitte hout is geschikt voor het maken van allerlei voorwerpen.

Hoewel de Klotsenbos veel voorkomt, wordt hij vaak over het hoofd gezien en ondergewaardeerd, ondanks zijn vele nuttige eigenschappen.

Ook interessant ...