Een buitengewoon uniek stuk natuur, dat is Nationaal Park Bosland!
In het grootste natuurmassief van Vlaanderen vind je de totale rust en unieke belevingen zoals Fietsen door de Bomen.
Big Five
Het is ook een veilige thuishaven voor diverse bedreigde soorten. Met haar eigen ‘Big Five’ (wolf, oehoe, vos, ree, everzwijn) en ‘Magnificent Seven’ (nachtzwaluw, lentevuurspin, gladde slang, veldparelmoervlinder, boomleeuwerik, knoflookpad, ijsvogel) is nog maar een tipje opgelicht van het rijke leven dat zich boven- en ondergronds, in en onder het water bevindt.
Hoe je Nationaal Park Bosland ook benadert: hier krijg je alle zuurstof voor belevingsvolle momenten.
Paradijs voor biodiversiteit
Maar het is vooral dankzij de afwisseling van bossen, heiden, landduinen, rivieren, kanalen en graslanden dat Bosland zich een paradijs voor biodiversiteit mag noemen.
Missie Nationaal Park Bosland
Het Nationaal Park Bosland koestert het grootste Vlaamse natuurmassief en laat het verder groeien tot een ecologische, attractieve en internationaal exemplarische regio waar onze huidige en toekomstige generaties in leven en beleven.
De Vlaamse Parken omvatten vier Nationale Parken en vijf Landschapsparken. Elk park heeft een uniek karakter met bijzondere natuur, landschap en erfgoed. Er zijn bossen die bruisen van leven en zandvlakten die doen denken aan woestijnen. Je vindt er plekken waar natuur, landbouw, cultuur en geschiedenis met elkaar verweven zijn. Kom de Vlaamse Parken ontdekken met al je zintuigen!
Samen naar de wildernis van morgen!
Deze slagzin schuift Nationaal Park Bosland naar voor als natuurmassief waar, voor Vlaanderen op een onuitgegeven kwaliteitsniveau en schaal, ruimte gegeven wordt aan natuurlijke processen. Deze slagzin onderstreept met stip waar Nationaal Park Bosland voor staat.
Nu reeds herbergt Nationaal Park Bosland natuur met een grote wildernis allure. De enige wolvenroedel in Vlaanderen maakte de natuurgebieden van Nationaal Park Bosland reeds meer dan 6 jaar geleden tot haar leefgebied. Ook andere unieke soorten zoals de aas etende raaf deden hun intrede in het Nationaal Park. De landschapsecologische eenheid binnen het Nationaal Park, samen met de groen-blauwe verbindingen met de beekvalleien van de Zwarte Beek, de Grote Beek en de Grote Nete, zorgen voor een groot massief natuurgeheel waarbinnen de biodiversiteit en de ‘wildernis van morgen’ zich verder kunnen ontwikkelen.