Heerdgang

De ‘Heerdgang’ is een eeuwenoude benaming voor een gang waar de herders hun schapen door gidsten, van de markt naar de heide. Nu is het een verbindingsweg tussen het Hertog Janplein en het dorpsplein.

De schapenteelt was vroeger levensbelangrijk voor Lommel. Niet toevallig toont het wapenschild twee schapen onder een eik. In 1480 telde het dorp 30.330 inwoners: 330 mensen én 30.000 schapen! In de eerste helft van de 17de eeuw waren er nog 18.000 schapen voor 3.000 mensen. Over schaapjes tellen gesproken…

In 1480 telde Lommel 30.330 inwoners: 330 mensen én 30.000 schapen!

Historie van de Heerdgang

De straatnaam Heerdgang hint naar een tijd toen schapen en heide evenzeer als een kerktoren het beeld van Lommel bepaalden. Door een haast onstilbare middeleeuwse honger naar hout, bestond Lommel, tot de ontginningen van begin 19de eeuw, vooral uit grote heidegebieden. Op deze uitgestrekte vlakten gedijde weinig meer dan schapen en bijen. Elk gehucht had zijn eigen stuk heide waar de schapen van dat gehucht mochten grazen. Een speciaal daarvoor aangestelde herder hoedde de kudde elke ochtend naar de heidevlakte.

Het toponiem Heerdgang, dat een samenstelling is van 'heerd': wat zoveel wil zeggen als 'herder' en 'gang': 'het gaan' of 'het trekken', slaat dus op de gemeenschappelijke weideplaats van elk gehucht, waar de herder met zijn kudde rondtrekt. Later kreeg het de betekenis van 'gehucht'.

Ook interessant ...