Het gebouw bestaat uit 3 lagen, opgedeeld in 4 kantoorvleugels. Die zijn zowel binnen als buiten zichtbaar als natuurstenen balken, waartussen glas werd geplaatst. Deze zorgen ervoor dat op elke plek in het gebouw voldoende licht en lucht komt. Op die manier krijgt elke werk- en wachtplek een aangenaam uitzicht. Door deze uitsparingen is het zelfs mogelijk de kelderverdieping (parkeergarage) van daglicht te voorzien. Na het Raadhuis en het Vredegerecht, is het Huis van de Stad intussen het derde stadhuis van Lommel.
Er werd bewust gekozen voor glas en lichte travertijnmarmer, voor zowel de buitengevels als voor het interieur. De architect verwijst hier naar de directe band van Lommel met het lichte fijne zand.
(Glas)kunst
In de grote ontvangstgang staan glaskunstwerken uit de stedelijke glaskunstcollectie opgesteld. Op de bovenverdieping staat het werk “Taboo in Chains” van Delphine Boël Van Saksen-Coburg en in de gemeente-raadszaal vind je het werk “Fabels van la Fontaine” van Jef Geys.
Tip: dwaal zeker eens door dit mooie gebouw. Overal staan kunstwerken van toppers zoals Jef Geys en Delphine Boël, Van Saksen-Coburg,. De burelen bevatten glaskunstwerken uit de stedelijke collectie en ook enkele kippen scharrelen hier kunstig rond. Weet jij welke wereldberoemde Limburgse kunstenaar die heeft uitgebroed?
Historie van het Hertog-Janplein
Vanaf de 12de eeuw tot in 1648 behoorde Lommel tot het Hertogdom Brabant. Zoals zich al laat raden, is het grote plein voor het Huis van de Stad vernoemd naar een aantal van hen die Jan heetten, en ook één hertogin: Johanna genaamd. Tijdens hun bewind hebben ze geprobeerd om Lommel, dat aan de grens van het Hertogdom lag, te behoeden voor economische en militaire tegenslagen.
In de 13de eeuw verdedigde Jan I Lommel tegen de troepen van Gelderland. Zijn opvolger Jan II nam op het einde van diezelfde eeuw de bezittingen van Averbode in bescherming. Jan III schonk Lommel in het begin van de 14de eeuw het gebruiksrecht en het verkoopsrecht van de gemeentegronden. Over de precieze rol van Johanna tast men in het duister. Jan IV, daarentegen, schonk Lommel een aantal voorrechten en privileges, die het in staat stelden om onder andere jaar- en weekmarkten te organiseren en om grachten en wallen aan te leggen.
Allemaal speelden ze een belangrijke rol voor het laat-middeleeuwse Lommel.