GlazenHuis is van 29 juli 2024 tot nader order gesloten omwille van verbouwingen. De schatting is dat de werkzaamheden duren tot het najaar van 2026.
Zand, glas en Lommel
Wat is de link tussen zand, glas en Lommel? In 1845 werd kwartszand, ook wel zilverzand of glaszand genoemd, ontdekt in Lommel. Deze witte zandsoort met hoog kwarts-gehalte en uitzonderlijk fijne korrels, is erg zuiver én de grondstof voor kwalitatief glas. Bovendien is het vrij uniek: Lommel is één van de weinige plaatsen in België waar kwartszand gewonnen wordt.
Architectuur
Het gebouw bestaat uit twee glazen volumes: de glazen doos met vliesgevels uit ultra helder glas omkaderd met inox, en de opvallende glazen kegel opgebouwd uit driehoekige raamkaders.
In de 6 meter hoge doos en de ondergrondse verdieping, rond de kegel, bevinden zich 3 expositieruimtes. De 30 meter hoge glazen kegel heeft een diameter van 8 meter en kijkt ver boven het stadscentrum uit. Overdag quasi onzichtbaar, ‘s avonds een kleurrijk lichtspektakel.
Als je de trap opgaat in de kegel van GlazenHuis, moet je halverwege goed opletten. Aan de buitenkant van de kegel zijn spiegels geplaatst, waarin je de spits van de kegel kan zien.
De 2 identieke trappen in de kegel werden spiraalgewijs opgehangen. Bij het oplopen van de trap, krijg je een overzicht van het hele gebouw.
Collectiebeheer
Sinds 1993 bouwt de stad Lommel samen met GlazenHuis aan een eigen glaskunstcollectie, die intussen bijna 1000 kunstwerken van nationale en internationale artiesten in eigendom of langdurige bruikleen heeft.
Sinds 2023 hangt er een gouden meteoriet van de Amerikaanse kunstenaar Matthew Szösz in de glazen kegel. De meteoriet is bedoeld om een gesprek op gang te brengen. Waar hechten we waarde aan? Hoe bepalen we die waarde? En wat is nu écht waardevol voor jou?
Ambachtelijk atelier
Via eeuwenoude technieken maken glaskunstenaars hier dagelijks unieke glazen kunstobjecten uit heet vloeibaar glas. Het glasatelier wordt bemand door (buitenlandse) kunstenaars, freelancers, residenties, verhuurders of de eigen glasblazers van GlazenHuis.
Residenties
Sinds 2013 bouwt GlazenHuis met succes een internationaal residentieprogramma uit. Hierbij worden er jaarlijks internationale glaskunstenaars uitgenodigd om een periode in het warmglasatelier te werken. De nadruk ligt hierbij op kennisontwikkeling door een uitgebreide begeleiding en facilitering van de kunstenaars.