De sobere graven en de imposante crypte creëren een sfeer van sereniteit en respect.
- Bezoek de begraafplaats in alle rust en neem de tijd om de graven te bekijken.
- Download de Friedhofapp voor meer informatie over de gesneuvelden.
- Schrijf je in voor een rondleiding met gids voor een diepgaander bezoek.
- Combineer je bezoek met een wandeling of fietstocht in de prachtige omgeving.
Via de Friedhofapp of tijdens een rondleiding met gids kan je meer te weten komen over de soldaten die hier begraven liggen. Ontdek hun persoonlijke verhalen en de historische context van de Tweede Wereldoorlog.
- Zo’n 6 400 soldaten niet geïdentificeerd werden?
- Hier meer dan 15 nationaliteiten vertegenwoordigd zijn?
- Er ongeveer 1200 kindsoldaten begraven liggen?
- 483 geïdentificeerde doden van WOI hier hun laatste rustplaats kregen?
- De begraafplaats uit 63 blokken bestaat met elk 500 tot 600 graven?
Tijdens WO II werden de Duitse gesneuvelden door de Amerikaanse Gravendienst begraven op verschillende tijdelijke verzamelbegraafplaatsen achter de frontlijn: Fosse, Overrepen, Neuville-en-Condroz, Henri-Chapelle. Het waren vooral Duitse soldaten die sneuvelden tijdens de 18-daagse veldtocht in mei 1940, tijdens de gevechten rond Aken en het Hürtgenwoud en tijdens het Ardennenoffensief in 1944-1945.
Pas na de oorlog, in 1946-47, werden ze overgebracht naar Lommel naar een voorlopig aangelegde Duitse begraafplaats. In 1946 gaf de Amerikaanse Gravendienst deze begraafplaats in Lommel over aan de Belgische autoriteiten. Vanaf dat moment werden de tijdens de Tweede Wereldoorlog op Belgisch grondgebeid gesneuvelde Duitse soldaten systematisch overgebracht naar Lommel (verzamelkerkhof). Slechts 6.000 Duitse soldaten werden begraven op een kleinere begraafplaats bij Bastogne, namelijk Recogne.
In 1952 - na het afsluiten van een Oorlogsgravenovereenkomst tussen België en Duitsland - werd de Duitse begraafplaats in Lommel overgedragen aan de Volksbund für Deutsche Kriegsgräberfürsorge (de Duitse Oorlogsgravendienst) die onmiddellijk begon met de definitieve aanleg en het onderhoud van de Duitse Militaire Begraafplaats in Lommel.
Vanaf 1953 startte de Volksbund für Deutsche Kriegsgräberfürsorge met jongerenkampen. Het motto : “Verzoening over de graven heen – Werken in dienst van de vrede” is in Lommel tot stand gekomen. Duitse jongeren en jongeren uit 15 andere landen legden een beschermende wal aan rond de begraafplaats en hielpen bij het aanplanten van heide. Sindsdien zijn er duizenden deelnemers geweest uit landen binnen en buiten Europa.
1959: Officiële inwijding begraafplaats.
1993: Sinds 1993 beschikt de Duitse Oorlogsgravendienst over 5 educatieve centra in Europa waar schoolgroepen terecht kunnen voor educatieve vredesprojecten. Het IJLommel is er één van.
1995 : Tijdens een internationale vredesweek 50 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben Belgische en Duitse studenten een symbool tegen oorlog en geweld opgericht. Als blijvende herinnering werd een Gingko Biloba boom geplant, symbool voor hoop en vrede. De boom staat tussen blok 3 en blok 53. Het was deze boom, die na het werpen van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki in 1945 als eerste weer ging bloeien.
1999 : Feestelijkheden bij het 40-jarige bestaan van de begraafplaats
2009 : De begraafplaats bestaat 50 jaar, de Duitse oorlogsgravendienst 90 jaar.
De crypte geeft de bezoeker toegang tot de begraafplaats. Opschrift: 1939-1945 Hier ruhen deutsche Soldaten. Er liggen echter ook soldaten van andere nationaliteiten (te zien aan de namen) namelijk Nederlanders, Belgen, Hongaren, Roemenen, Letten ...
- Bovenop de crypte: voorstelling van de kruisiging met Christus, met Maria en Johannes onderaan het kruis. De figuren zijn elk 3,30 m hoog en wegen 7 ton. Met zijn totale hoogte van 6 meter en een totaalgewicht van 39 ton torent deze beeldengroep boven de begraafplaats uit. Gehouwen uit zwarte basaltsteen uit het Eifelgebied.
- Opschrift: Siehe, wir sterben und Gott wird mit euch sein.
- Binnen in de crypte: In het midden van de crypte ligt een beeld dat een gesneuvelde soldaat voorstelt. Achteraan op de muur vind je talrijke katholieke taferelen in mozaiëksteentjes.
- Opschrift bij binnenkomen : Öffne dein Herz in Ehrfurcht vor dem Opfer unseren Toten = Open je hart in eerbied voor het offer van onze doden.
- Bij buitengaan : Bewahre in deinen Gewissen die Mahnung der Kreuze zum Frieden = Bewaar in gedachte de waarschuwing van de kruisen naar de vrede.
In 2007 werd door het kabinet van toenmalig Vlaams minister Van Mechelen de aanzet gegeven tot de opmaak van een globaal beschermingsdossier voor álle militaire begraafplaatsen in Vlaanderen. Alle Belgische, Franse, Engelse, Duitse en andere militaire begraafplaatsen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog werden opgenomen in het dossier. Militaire ereperken op andere begraafplaatsen werden buiten beschouwing gelaten.
Ook in Lommel bevinden zich twee belangrijke militaire kerkhoven, die beide deel uitmaken van dit globale beschermingsdossier. Beide begraafplaatsen zijn - omwille van hun socioculturele waarde, hun militair-historische waarde, hun landschapshistorische waarde en omwille van hun artistieke en architectuurhistorische waarde - beschermd als monument.