Sporen van het oorlogsverleden in Lommel

Lommel herbergt talrijke sporen van zijn oorlogsverleden. Langs het Kanaal Bocholt-Herentals zijn verschillende bunkers te vinden die ooit deel uitmaakten van de grensverdediging. De stad heeft ook diverse militaire begraafplaatsen, waar Belgische, Duitse en Poolse soldaten rusten. De Bailey Brug bij de Blauwe Kei werd gebruikt door geallieerde troepen. Daarnaast zijn er verschillende kapellen en gedenkstenen verspreid over de stad die eer betonen aan gevallen soldaten en belangrijke gebeurtenissen.
Gratis
Cultuur
Oorlogsverleden

Oorlogsbegraafplaatsen

Lommel is een stad die rijk is aan herinneringen aan het oorlogsverleden, en dit is vooral zichtbaar in de verschillende begraafplaatsen die de stad telt. Een van de meest opvallende is de Duitse Militaire Begraafplaats in Lommel, de grootste in zijn soort in West-Europa, waar meer dan 39.000 Duitse soldaten begraven liggen die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast herbergt Lommel de Poolse Militaire Begraafplaats, waar Poolse soldaten rusten die tijdens de bevrijding van BelgiĆ« zijn omgekomen. 

De Belgische oorlogsbegraafplaatsen in Lommel, zoals die op de begraafplaats Werkplaatsen, bevatten graven van Belgische soldaten en verzetsstrijders uit beide wereldoorlogen. De gedenkstenen op deze locaties zijn stille getuigen van de moed en opoffering van de lokale bevolking. Ook op de begraafplaats Kerkhoven in Lommel worden de gesneuvelden herdacht, met monumenten die specifiek gewijd zijn aan verzetsstrijders die hun leven gaven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Namen zoals Jozef Michiels, Jozef Wouters en Jacobus van Baelen zijn hier vereeuwigd, als een blijvende herinnering aan hun offers.

Bunkers

In Lommel zijn meerdere bunkers te vinden die deel uitmaakten van de grensverdediging langs het Bocholt-Herentals Kanaal. Deze bunkers werden gebouwd als onderdeel van een verdedigingslinie tijdens de interbellumperiode en de Tweede Wereldoorlog. In totaal werden er 72 bunkers langs dit kanaal aangelegd, waaronder flankerende oeverbunkers, geschutsbunkers, zware bunkers en machinegeweerbunkers.

Bunker 12, bijvoorbeeld, was geschikt voor een Maxim machinegeweer en had oorspronkelijk camouflagekleuren. Deze bunker maakte deel uit van de voorste linie en werd bemand door de grenswielrijders van de Cie. Kaulille. Na de oorlog werd deze bunker soms gebruikt als aanlegplaats voor schepen.

Een andere bunker, Bunker 11, was uitgerust voor zowel een Maxim machinegeweer als een Browning F.M. machinegeweer. Deze bunker had een uniek ontwerp in de linie, met 3 granaatwerpgaten voor verdediging rondom. Ook deze bunker viel onder de inzet van de grenswielrijders van Kaulille.

Meer informatie

Alle informatie is te vinden op de website van TracesOfWar.nl

Ook interessant ...