Ontdek de rijke natuur van dit betoverend stukje struikheide
Sahara

Blekerheide

De Blekerheide, bereikbaar via de sierlijke stalen voetgangersbrug over het Kanaal Bocholt-Herentals, is een betoverend stukje struikheide met een rijke natuur.

Vanuit de Sahara betreed je via de stalen voetgangersbrug dit prachtig stukje struikheide. Net zoals de Heuvelse Heide is dit heidelandschap een restant van de vroegere Kempische Heide met een uitgebreid aanbod fauna en flora. De ideale locatie dus voor boeiende wandelingen in alle seizoenen van het jaar. 

Ook tijdens een winterwandeling ben je hier nooit alleen. De Klapekster, die in de winter op de top van een grove den zit, houdt je nauwlettend in de gaten totdat je de heide verlaat.

Op zoek naar extra avontuur met de kids?

Ga dan op schattenjacht met De Schat van Koning Leeuw! Deze unieke tocht leidt je door de wonderlijke landschappen van de Blekerheide en de Lommelse Sahara, op zoek naar de verborgen schat van de legendarische koning.

Historie van de Blekerheide

In de Middeleeuwen en de Nieuwe Tijd nam de heide, droog en nat, een belangrijke plaats in in de landbouweconomie. Eeuwenlang was ze onmisbaar voor de mensen. Ze deed dienst als weidegebied voor het vee, vooral voor de schapen. De heide werd geplagd – met een plaggenzeis werden de heidezoden losgehakt en daarna verwijderd - en de plaggen werden gebruikt als strooisel in de stal, maar in tijd van nood ook als brandstof. Het wintervoer voor het vee werd er in de vorm van maaisel gehaald. Ook bijenkorven voor de productie van honing hadden hun plaats op de heide. Er werd veen gestoken dat werd gedroogd en de zo bekomen turf was een zeer belangrijke bron van energievoorziening. Op bepaalde plaatsen werd leem ontgonnen die gebruikt werd als bouwmateriaal. En hier en daar waren er kuilen voor het roten van vlas, het in het water leggen van vlas zodat na verloop van tijd de vezels loskwamen waarna ze verder konden worden gebruikt om textiel te maken (ook hennep werd op die manier behandeld). 

Omstreeks 1700 was ongeveer 9/10de van de oppervlakte van Lommel heidegebied. Anderhalve eeuw later was het heidegebied al geslonken tot iets meer dan 7/10de van het Lommelse grondgebied. En vanaf toen verdween de heide met een sneltrein vaart. Ze moest de plaats ruimen voor dennenbossen, wateringen, zandwinning, industrie en woningen. En met de heide verdween ook het biotoop voor bepaalde planten en dieren.

Tussen 2013 en 2017 werd op de Bleker- en Riebosserheide het Life-project TOGETHER (TO GET HEath Restored) gerealiseerd. Dennenbos en akkerland maakten plaats voor natte en droge heide en loofbos zodat dieren zoals de gladde slang, de levendbarende hagedis, de nachtzwaluw en de boomleeuwerik er zich opnieuw thuis voelden. Regelmatig wordt het gebied begraasd door schapen.

Ook interessant ...